Blogopmaak

Afwerken acrylschilderij

mei 01, 2024

Over sealen en vernis

Voorbereidingen voor het testen van afwerken acryl gemengde technieken
Joyce van Paassen © 2024

Het lijkt al veel langer maar in werkelijkheid ben ik pas 7 maanden geleden gestart met acrylverf en ik ben nog volop de mogelijkheden aan het ontdekken. Het schilderen met olieverf was voor mij altijd vrij eenduidig; ik startte met een onderlaag en bouwde vervolgens het doek in lagen op met een medium of ik werkte nat in nat. Olieverf moet lang drogen dus bracht ik alleen een laagje retoucheervernis aan ter bescherming. Bij mijn acrylschilderijen heb ik ontdekt dat het afwerken iets anders gaat. Afhankelijk van de ondergrond en van de gebruikte materialen tijdens het schilderen, is een andere afwerking nodig, zo leerde ik na het bekijken van enkele tutorials. In deze post volgt een technisch verhaal over mijn leerproces.

Zoals ik al zei ben ik nog volop de mogelijkheden aan het ontdekken en heb daardoor veel verschillende schilderijen gemaakt. Ik schilderde op acrylpapier, op houtpanelen en op katoenen canvas. Ik gebruikte acrylverf in combinatie met acrylinkt, oliepastel en vele andere materialen. De afwerking van een schilderij met uitsluitend acrylverf blijkt eenvoudig. In principe hoef je daarna niets te doen; eventueel kun je er een laag acrylvernis op aanbrengen bij voorkeur met een spray. Voor de schilderijen waarbij ik gemengde technieken gebruikte, gaat het iets anders. Ik testte een en ander uit op proefstukjes. Ik was ooit van plan er een YouTube video van te maken, maar daar ben ik nooit meer aan toe gekomen; je kunt me op dit Instagram filmpje wel in actie zien.


Geadviseerd wordt om eerst een beschermende laag aan te brengen (sealen), bijvoorbeeld een gloss medium. Ik testte dit uit op de proefstukjes waar ik onder andere inkt, houtskool en zwarte Woodie gebruikt had. Een Woodie is een kinderkleurpotlood wat oplosbaar is in water; je kunt er interessante structuren en mooie zwarte lijnen mee maken dus ik gebruik het graag. Al snel bleek dat het medium de zwarte lijnen en houtskool liet uitvloeien en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ik kreeg het advies dergelijk werk eerst te fixeren met fixeerspray en dan liefst meerdere lagen die tussendoor een dag moeten drogen. Ook dit bleek nog steeds problemen te geven. Een andere tip was de kwetsbare delen voorzichtig te deppen met een zachte kwast en medium en dat ging iets beter. Een Woodie blijkt een lastig materiaal om te sealen.


Uiteindelijk heb ik na veel testen besloten om het volgende te doen. Bestaat het werk uitsluitend uit acrylverf, dan is een matte acrylvernis spray voldoende. Bij houtpanelen schilder ik daarna de zijkanten in een neutrale kleur. Bij gemengde technieken breng ik eerst meerdere fixeerlagen aan die ik tussendoor goed laat drogen. Vervolgens dep ik voorzichtig de kwetsbare stukjes met een zacht penseel en gloss medium. Ook dit laat ik goed drogen. Vervolgens voorzie ik het hele schilderij van een gloss medium laag en laat het opnieuw drogen. Tenslotte breng ik een laag matte vernisspray of een laag cold wax aan om de glans wat terug te brengen (ik houd niet zo van dat glanzende). Het nadeel van cold wax is wel dat je daarna niet meer aan het schilderij kunt werken. Al met al is het een behoorlijk tijdrovend werk maar wel belangrijk voor een goede bescherming.


Mocht je over dit onderwerp aanvullende adviezen of tips voor mij hebben, dan hoor ik het graag via een mail.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn nieuwste werk, geen Blog of nieuws meer missen, schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Mijn streven is om één keer per maand een nieuwsbrief te sturen. Hieronder kun je inschrijven en ik beloof dat ik de gegevens alleen voor het verzenden van mijn nieuwsbrief zal gebruiken. Uitschrijven kan op elk moment. Na het inschrijven ontvang je een bevestigingsmail; vergeet niet om die te bevestigen.


Mijn schilderijen zijn te koop. Neem een kijkje in mijn galerij of neem contact met mij op voor meer informatie.


Joyce van Paassen ©

Delen

Over membership groepen ja of nee en mijn nieuwste werk
17 apr., 2024
Over lidmaatschap en nieuwe schilderijen
Acryl op houtpaneel; hoe schilder ik op houtpaneel
03 apr., 2024
Over roest en het creatieve proces
Verkocht, hoe verkoop ik mijn schilderijen
27 mrt., 2024
Afscheid nemen van drie schilderijen
Energie door licht (abstract acryl)
20 mrt., 2024
Waarom geeft natuur mij inspiratie?
Pinokkio verkocht als ezel
15 mrt., 2024
De Pinokkio boek ‘challenge’
100 dagen aquarel uitdaging, om mijn aquareltechniek te onderhouden en verbeteren
28 feb., 2024
Uitdagingen en challenges
Krabnetten in Northumberland zijn ook een inspiratiebron
21 feb., 2024
Kunst, cultuur en natuur in Schotland
Aan de slag, alles kan en alles mag. Een eigen bloemenschilderij maken met verf
07 feb., 2024
Weer even terug in de klas maar nu als kunstenaar
Doek zoals gebruikt bij dekindervoorstelling “binnensteboven, onderstebuiten”
24 jan., 2024
Over hoe mijn illustratie in een kindervoorstelling belandde
Detail Lotus Lady
17 jan., 2024
Stap voor stap beschrijf ik hoe ik het schilderij Lotus Lady maakte volgens intuïtief schilderen met acrylverf, gemengde technieken en paletmes.
Meer posts
Share by: